Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ο ρόλος του ηγέτη σε κρίσιμες στιγμές: Λύσανδρος και Αλκιβιάδης

Ενέργειες Λυσάνδρου: ο Λύσανδρος ξεκινώντας από τη Ρόδο, δίπλα στα παράλια της Ιωνίας, εκπλέει προς τον Ελλήσποντο, με σκοπό να αντιμετωπίσει τα πλοία των Αθηναίων και τις πόλεις που είχαν αποστατήσει απ’ τη συμμαχία τους. Ο Λύσανδρος από την Άβυδο κατευθυνόταν προς την Λάμψακο, που ήταν σύμμαχος των Αθηναίων. Οι Αβυδινοί και άλλοι με αρχηγό τον Θώρακα ακολουθούσαν από τη στεριά. Καθώς επιτέθηκαν στην πόλη και την λεηλάτησαν ο Λύσανδρος δεν πείραξε κανέναν από τους πολίτες, διότι πήγε εκεί έχοντας ως σκοπό να ανεφοδιαστεί .

Το σχέδιο του Λύσανδρου: Την επόμενη νύχτα ο Λύσανδρος, αμέσως μόλις ξημέρωσε, έδωσε το σύνθημα, αφού φάνε, αμέσως να επιβιβαστούν στα καράβια και , αφού τακτοποίησε τα πάντα για επικείμενη ναυμαχία και αφού τοποθέτησε στα πλάγια των πλοίων προστατευτικά παραπετάσματα, προειδοποίησε να μην απομακρυνθεί κανείς από την παράταξή του ούτε να ξανοιχθεί στο πέλαγος. Όταν οι Αθηναίοι γύρισαν στους Αιγός ποταμούς, ο Λύσανδρος διέταξε τα ταχύτερα από τα πλοία του με σκοπό να ακολουθήσουν τους Αθηναίους και, μόλις αποβιβαστούν αυτοί, αφού τους κατασκοπεύσουν για ό,τι κάνουν, να επιστρέψουν και να τον ενημερώσουν. Και δεν αποβίβασε τα πληρώματα των πλοίων του, παρά αφού επέστρεψαν αυτά (τα ταχύπλοια πλοία του). Αυτό το έκανε για τρεις συνεχόμενες μέρες με σκοπό να αιφνιδιάσει τους Αθηναίους καθώς αυτοί ξανοίγονταν εναντίον του.

Ο Λύσανδρος την πέμπτη ημέρα της εξόδου των Αθηναίων διέταξε αυτούς που τους ακολουθούσαν, όταν τους δουν να αποβιβάζονται και να διασκορπίζονται στη Χερσόνησο, πράγμα που έκαναν σχεδόν κάθε καθημερινά, γιατί προμηθεύονταν τα τρόφιμα από μακριά και δεν λογάριαζαν το Λύσανδρο , αφού δεν έβγαινε στο πέλαγος να τους αντιμετωπίσει, να επιστρέψουν αμέσως κοντά του και να σηκώσουν για σύνθημα μία ασπίδα στο μέσω της απόστασης μεταξύ τους. Αυτοί έκαναν αυτά όπως διατάχτηκαν . για αυτό το λόγο ο Λύσανδρος διέταξε αμέσως να επιτεθούν από την θάλασσα.

Ενέργειες του Αλκιβιάδη: Ο Αλκιβιάδης, επειδή έβλεπε από τα τείχη ότι οι Αθηναίοι αγκυροβολούσαν στα ανοιχτά και μακριά από οποιαδήποτε πόλη και να προμηθεύονται τα τρόφιμα από τη Σηστό, ενώ οι εχθροί ήταν μέσα σε λιμάνι και σε πόλη διαθέτοντας τα πάντα, γνωστοποίησε ότι δεν έχουν καλό αραξοβόλι και τους συμβούλευσε να μετακομίσουν κοντά σε λιμάνι και σε πόλη έχοντας ως σκοπό να τους βοηθήσει, καθώς οι ίδιοι από εκεί θα μπορούσαν να ναυμαχήσουν όποτε οι ίδιοι θελήσουν .

Εκτίμηση των ενεργειών του Λύσανδρου και του Αλκιβιάδη: Πράγματι όσον αφορά τον Λύσανδρο θα μπορούσαμε να πούμε ότι δικαιώνονται οι επιλογές του από την εξέλιξη των γεγονότων καθώς το τελικό τους σχέδιο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Παράμετροι αυτής του της επιτυχίας ήταν πρώτα από όλα εκτός από το οργανωμένο του σχέδιο καθώς επίσης και από την πειθαρχία από την οποία διακατέχονταν και η ευνοϊκή τοποθεσία. Η πρώτη του επιτυχημένη επιλογή ήταν το ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στα πιο γρήγορα πλοία να ακολουθήσουν και να κατασκοπεύσουν τους Αθηναίους ενώ ταυτόχρονα διέταξε να μην ανοιχτεί κανείς στο πέλαγος . αυτή του η εντολή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς τους δίχασε και κατάφερε να τους συντρίψει ολοκληρωτικά την κατάλληλη στιγμή και σε ευνοϊκή τοποθεσία. Από την άλλη μεριά και ο Αλκιβιάδης δικαιώνεται και αυτός καθώς ο ίδιος είχε προτείνει στους Αθηναίους να αλλάξουν τοποθεσία επειδή είχαν αγκυροβολήσει σε ακατάλληλο μέρος. Παρόλο που οι άλλοι στρατηγοί απέρριψαν αυτή του την άποψη ο ίδιος λυτρώνεται μέσα σε εισαγωγικά διότι εφόσον τον άκουγαν τα πράγματα δεν θα έπαιρναν αυτή την τροχιά και η κατάσταση θα ήταν περισσότερο ευνοϊκή για τους Αθηναίους.

Επομένως δίκαια ο Ξενοφώντας στην ιστορική του αφήγηση ξεχωρίζει αυτές τις δύο προσωπικότητες επειδή αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες στην εξέλιξη της όλης ναυμαχίας.

ΑΡΙΣΤΙΑ & ΕΛΕΝΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ, ΛΥΣΑΝΔΡΟ


Δ: Καλησπέρα σας κ. Λύσανδρε. Πρόσφατα έλαβε τέλος ένας μακροχρόνιος πόλεμος μεταξύ των Σπαρτιατών και των Αθηναίων, ο οποίος σας ανέδειξε νικητές. Μετά από αυτή σας τη νίκη έχετε καταφέρει να κερδίσετε το θαυμασμό όλων των Ελλήνων. Για σας, ως αρχηγό της σπαρτιατικής παράταξης υποθέτουμε πως δεν ήταν εύκολο το έργο σας.

Λ: Καλησπέρα। Όντως αφού καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και μετά από τόσες αιματηρές συγκρούσεις καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας.

Δ: Τι πιστεύετε πως έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο για τη νίκη σας;

Λ: Στη Σπάρτη φροντίζουμε για τη σκληραγώγηση των αγοριών από μικρή ηλικία। Μόλις συμπληρώσουν το 7ο έτος της ηλικίας τους αρχίζει η στρατιωτική τους εκπαίδευση। Επομένως, έχουν μεγαλώσει προετοιμάζοντας τον εαυτό τους για οποιαδήποτε μάχη μπορεί να προκύψει, έχουν αποκτήσει δύναμη και πειθαρχία. Κατά τη γνώμη μου αυτός ήταν και ο παράγοντας που συντέλεσε περισσότερο στη νίκη μας.

Δ: Σε ότι αφορά στην ενδυμασία του στρατού, προέκυψαν προβλήματα;

Λ: Όχι, αντιθέτως! Ο κόκκινος μανδύας που φορούσαν οι στρατιώτες όχι μόνο κάλυπτε τα τραύματα, αλλά τρόμαζε και τους αντιπάλους. Αποφεύγαμε να φοράμε σανδάλια στις μάχες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της φάλαγγας, γι’ αυτό και πολεμούσαμε ξυπόλητοι.

Δ: Υπήρχε η διάθεση από ορισμένους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τη μάχη;

Λ: Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που κάποιοι ένιωθαν ανήμποροι να συνεχίσουν, είτε λόγω κάποιας σωματικής βλάβης, είτε ωθούμενοι από φόβο. Αυτό που τους κράτησε, όμως, ήταν το γεγονός ότι αν εγκατέλειπαν, ο λαός θα τους αποδοκίμαζε και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή τους..

Δ: Πώς καταφέρατε να διατηρήσετε το στράτευμα οργανωμένο;

Λ: Για να λειτουργεί ο στρατός καλύτερα, φρόντισα ώστε να υπάρχει διαφορετικός αρχηγός σε κάθε τμήμα του. Έτσι, ήμασταν πιο οργανωμένοι, οι εντολές μου εκτελούνταν ταχύτερα και σωστότερα.

Δ: Θεωρείται πως κάποια λάθη του αθηναϊκού στρατού σας οδήγησαν πιο κοντά στη νίκη;

Λ: Το μεγαλύτερο λάθος τους ήταν ίσως το γεγονός ότι θεωρούσαν το στρατό τους ανίκητο και γι’ αυτό φέρθηκαν αλαζονικά, ώσπου τους αιφνιδιάσαμε αλλά πλέον ήταν αργά. Στη συνέχεια το μόνο που τους έμενε να κάνουν ήταν να ακολουθούν τις κινήσεις μας.

Δ: Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε.

Λ: Ευχαρίστησή μου.

ΠΕΤΡΟΥΛΑ, ΚΩΣΤΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Εισαγωγή

Καλό το facebook αλλά ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο... Εδώ θα βρείτε υλικό για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Α΄Λυκείου και συγκεκριμένα για τα Ελληνικά του Ξενοφώντα και την Ιστορία του Θουκυδίδη. Εν αρχή ήν το βιβλίο. Αυτό το έφαγε η μαύρη τρύπα του χρέους, οπότε πρέπει να βρεθούν άλλα μέσα. Είναι μια καλή ευκαιρία εξάλλου να εκμεταλλευτούν τα παιδιά τις δυνατότητες που διαθέτει το διαδίκτυο στη μάθηση. Καλή η διασκέδαση αλλά οι δυνατότητες του συγκεκριμένου μέσου είναι απεριόριστες και γιατί να μην τις γνωρίσουν; Ελπίζω να μπορέσω να σας βοηθήσω. Καλή πλοήγηση!