Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Διαπραγματεύσεις για την τύχη των Αθηναίων


Στους Αθηναίους πρέπει να φερθούμε σκληρά όπως φέρθηκαν κι αυτοί στους συμμάχους τους, όταν εισέβαλλαν στις πόλεις τους και απαιτούσαν από αυτούς με βίαιο τρόπο να γίνουν σύμμαχοί τους ενώ αυτοί προτιμούσαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση όπως οι Μήλιοι και λόγω της στάσης τους αυτής οι Αθηναίοι αποφάσισαν να τους κηρύξουν πό
λεμο. Εκτός όμως από τους Μήλιους και πολλές άλλες πόλεις που αρνήθηκαν να γίνουν σύμμαχοι με τους Αθηναίους καταστράφηκαν και μετά περιήλθαν υπό την ηγεμονία τους, γιατί έτσι είχαν μετατρέψει αυτή την προσπάθεια συμμαχίας μεταξύ των ελληνικών πόλεων εναντίον του κοινού εχθρού, των Περσών. Τα λεφτά του συμμαχικού ταμείου τα εκμεταλλεύτηκαν για να φτιάξουν τα μεγάλα δημόσια έργα, και να αυξήσουν τη δική τους δύναμη, ώστε να μη μπορεί καμιά πόλη να τους συναγωνιστεί. Αξίζουν λοιπόν τα χειρότερα. Εξάλλου, έκαναν πολλά λάθη στο χειρισμό της ναυμαχίας στους Αιγός ποταμούς. Οι στρατηγοί τους φέρθηκαν με αλαζονεία στον Αλκιβιάδη όταν αυτός θέλησε να τους βοηθήσει και γενικά έχουν μεγάλη ευθύνη για την τελική έκβαση της ναυμαχίας. Επιπλέον, υποτίμησαν τους Λακεδαιμόνιους και κυρίως τον Λύσανδρο πέφτοντας ουσιαστικά στην παγίδα του. Τέλος, αυτοί δεν ήταν που ψήφισαν στην Εκκλησία του Δήμου για το κόψιμο του δεξιού χεριού όσων πιάνονταν ζωντανοί στη ναυμαχία και αυτοί δεν ήταν που κατακρήμνισαν από τις τριήρεις τους Κορινθίους και τους Ανδρίους; Πώς είναι δυνατόν να αγνοήσουμε όλα αυτά; Θα πρέπει να εκδικηθούμε για τη συμπεριφορά τους.
Από την άλλη, δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι οι Αθηναίοι διοικούσαν πολύ καλά όλες τις πόλεις τους για αυτό και καμία ποτέ δεν έπαθε καμία συμφορά κι έτσι τους φέρονταν σκληρά και τιμωρούσαν όποιες πόλεις παρεκτρέπονταν. Τέλος, οι Αθηναίοι εγκαθίδρυσαν το πολίτευμα της δημοκρατίας κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: