Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νεώτερα από το πολεμικό μέτωπο...

Ο Λύσανδρος, μετά τη νίκη τους στους Αιγός ποταμούς εναντίον των Αθηναίων, μετέφερε τους αιχμαλώτους (ανάμεσα τους τον Φιλοκλή και τον Αδείμαντο) στη Λάμψακο. Παράλληλα έστειλε τον πειρατή Θεόπομπο στη Σπάρτη για να διαδώσει την είδηση της επιτυχίας. Μετά από αυτά συγκάλεσε σύσκεψη για να αποφασίσουν για το μέλλον των αιχμαλώτων. Οι νικητές, σκεπτόμενοι τα προηγούμενα εγκλήματα που είχαν διαπράξει οι Αθηναίοι, αποφάσισαν να τους σκοτώσουν. Μάλιστα ο Λύσανδρος σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια τον Φιλοκλή.
Οι Λακεδαιμόνιοι νίκησαν εύκολα τους Αθηναίους σε μια άνιση όπως εξελίχθηκε μάχη. Η νίκη τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχή έκβαση του σχεδίου του Λύσανδρου ο οποίος μεθόδευσε με πολύ προσεκτικό τρόπο τις κινήσεις του και παγίδεψε τους Αθηναίους. Οι Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Λύσανδρο αφού ξεκίνησαν από την Ρόδο, και πλέοντας κοντά στις μικρασιατικές ακτές έφτασαν στη Λάμψακο, σύμμαχο των Αθηναίων, και τη λεηλάτησαν. Από την άλλη, οι Αθηναίοι με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλάτησαν τη Σάμο και την Έφεσο, και πλέοντας μακριά από τα μικρασιατικά παράλια, έφτασαν στην Ελούντα. Παράλληλα εξέλεξαν στρατηγούς κοντά σε αυτούς που είχαν, τον Μένανδρο, τον Τυδέα και τον Κηφισόδοτο. Ενώ όμως βρίσκονταν στην Ελαιούντα, μόλις έμαθαν τα νέα για όσα είχαν γίνει στην Λάμψακο ξεκίνησαν για τη Σηστό όπου αφού εφοδιάστηκαν τρόφιμα, έπλευσαν στους Αιγός ποταμούς.
Εν τω μεταξύ ο Λύσανδρος από την επόμενη μέρα άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο παραπλάνησης των Αθηναίων το οποίο με πολλή υπομονή το εφάρμοσε για τέσσερις μέρες. Την πέμπτη ημέρα, όταν είδε πως οι Αθηναίοι δεν είχαν αποβιβαστεί έδωσε διαταγή για επίθεση. Η απόφαση του αυτή τους βρήκε τους Αθηναίους απροετοίμαστους. Τα μόνα πλοία που ήταν επανδρωμένα ήταν του Κόνωνα και της Παράλου έτσι ανοίχτηκαν μαζί στο πέλαγος. Το αποτέλεσμα τελικά δικαίωσε τον Λύσανδρο και τους Σπαρτιάτες αφού πέτυχαν μια πολύ σημαντική νίκη που κατά τη γνώμη μου μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου.
Πέρα από την προσεχτική σχεδίαση και την άψογη εκτέλεση των εντολών του Λύσανδρου από τους στρατιώτες του, σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ήττα έχουν και οι ίδιοι οι Αθηναίοι. Ο Αλκιβιάδης παρατηρώντας την εξέλιξη των γεγονότων και βλέποντας την μειονεκτική θέση των Αθηναίων είχε προσπαθήσει να τους βοηθήσει αλλά μάταια αφού οι στρατηγοί των Αθηναίων, κυρίως ο Τυδέας και ο Μένανδρος, τον διέταξαν να φύγει. Οι έξι στρατηγοί των Αθηναίων ήταν δύσκολο να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στρατηγική και, όπως φάνηκε και από τη συμπεριφορά τους και την απάντησή τους στον Αλκιβιάδη, διακρίνονταν από αλαζονεία και εγωισμό. Μοναδική εξαίρεση ο Κόνωνας που από την αντίδρασή του κατά τη ναυμαχία έδειξε την αρμόζουσα σοβαρότητα και διορατικότητα.
Προς το παρόν, τον έλεγχο της κατάστασης τον έχει ο Λύσανδρος και αναμένονται εξελίξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: